In 2013 was Candy Crush Saga een van de populairste spellen die er bestond. Miljoenen mensen speelden het spel, waardoor het binnen de kortste keren uitgroeide tot een van de grootste online games aller tijden. Candy Crush is ontwikkeld door King, een bekend computerspelbedrijf. Ben je nog niet bekend met Candy Crush? Hieronder vind je een handleiding voor het spel, waarin alles uitgebreid wordt uitgelegd.

Candy Crush Saga handleiding en speluitleg

candy crush saga spelenCandy Crush, zoals de naam al doet vermoeden, is een spel gebaseerd op snoep. De bedoeling is om tijdens het spel sets te maken van drie of meer gelijke snoepjes, zodat ze van je scherm verwijderd worden. Er zijn veel verschillende levels om te voltooien.

De levels worden over het algemeen steeds een stukje moeilijker en elk level is er een andere uitdaging en kunnen er nieuwe aspecten bijkomen. De uitdaging wordt uitgelegd voordat het nieuwe level begint, zodat je weet wat je moet doen om het level te voltooien.

Vele levels te gaan

Tijdens het spelen van elk level, is links zichtbaar wat je moet doen om naar het volgende level te kunnen gaan. In het onderstaande voorbeeld kan je zien dat zeven cherries omlaag moeten worden gehaald om verder te kunnen.
cherries

Bij level één is het volgende bord te zien:
levels saga
Het doel van dit eerste level is om meer dan 750 punten te behalen. Ben je vergeten wat het doel was, dan kan je naar het gele rondje links van ‘level 1’ gaan. Hier staat het nog een keer uitgelegd.

Om punten te scoren moeten combinaties worden gemaakt van minstens drie dezelfde snoepjes op een rij. In het voorbeeld zie je bijvoorbeeld links onderin dat er twee roze snoepjes staan, met daartussen een geel snoepje. Onder dat gele snoepje, staat weer een roze. Wanneer dit roze snoepje naar boven verschoven wordt, staan er drie roze snoepjes naast elkaar en zullen deze snoepjes verdwijnen.
candy crush saga app

Ingewikkelde snoepjes

Er komen nieuwe snoepjes in de plaats voor de drie die net verdwenen zijn. Het scherm is dan weer opgevuld. Dat ziet er als volgt uit:
saga levels
Links bovenin is zichtbaar dat je score is gestegen naar 60 punten. Ook is het aantal zetten dat is gezet zichtbaar vlak boven het aantal punten. Het aantal zetten staat nu op ‘9’. Dit is
het aantal zetten dat je nog over hebt. Oorspronkelijk konden er tien zetten genomen worden in dit level, dus er is er één afgehaald.

Het aantal zetten die je kan nemen varieert: dit is afhankelijk van welk level je speelt. Voor een hogere score is het mogelijk om combinaties te maken van meer dan drie dezelfde snoepjes. Zo zie je in het voorbeeld dat wanneer het gele snoepje dat helemaal rechts staat naar links wordt geschoven, er een ‘T’ wordt gevormd. Vijf gele snoepjes worden zo samengevoegd.
ingewikkeld snoep
Wanneer op deze manier (in een T-vorm) snoepjes worden verschoven, maken die vijf snoepjes plaats voor een geel snoepje in een zakje.

winnen candy crush saga
Maak je een L-vorm met dezelfde snoepjes, dan ontstaat een snoepje dat verpakt zit. Hieronder zie je hoe het oranje snoepje naar boven kan worden verschoven om dit mogelijk te maken. De vijf snoepjes komen zo samen.
saga kopen

Vorm rijen met snoepjes om te winnen

Dit verpakte snoepje wordt op dezelfde manier geactiveerd als de niet-verpakte variant. Het moet dus een rij vormen van minstens drie snoepjes van dezelfde kleur. Wordt deze combinatie gemaakt, dan verdwijnen niet alleen de rij snoepjes van dezelfde kleuren, maar ook een vierkant (van drie bij drie snoepjes) om het verpakte snoepje gaat weg.

Het ‘ontploft’ als het ware. Een ander speciaal snoepje ontstaat wanneer een rij van vier snoepjes wordt gemaakt:
snoepgoed

Hier zie je dat wanneer het bovenste gele snoepje (in het ovaal) naar beneden wordt gehaald, er een rij van vier gele snoepjes ontstaat.
geel snoepje

Deze vier snoepjes maken plaats voor één snoepje met verticale strepen. Snoepjes met horizontale strepen bestaan ook. Deze ontstaan wanneer je een snoepje naar links of rechts sleept om vier op een rij te maken, in plaats van naar boven of onder. Door een rij van minstens drie dezelfde kleuren te vormen, wordt het snoepje met verticale strepen geactiveerd. Alles in de kolom van het verticale snoepje wordt weggehaald. Wanneer het snoepje horizontaal is, wordt alles in de rij van het horizontale snoepje weggehaald.
saga regels
Je ziet hierboven hoe het snoepje als het waren omhoogschiet. Zowel de gele snoepjes als de verticale rij zijn verdwenen en maken plaats voor nieuwe snoepjes.

Candy Crush Saga color bomb

Een ander speciaal snoepje in Candy Crush Saga is de color bomb, die wordt gevormd wanneer vijf snoepjes naast of boven elkaar van dezelfde kleur worden gecombineerd. Hier zie je hoe het blauwe snoepje op de onderste rij naar boven kan worden gehaald om een rij van vijf blauwe snoepjes te vormen.
kleurenbom

De color bomb kan gebruikt worden om alle snoepjes in een bepaalde kleur te laten verdwijnen. Hij hoeft alleen verwisselt te worden met één van de snoepjes die ernaast staat, en alle snoepjes met die kleur gaan weg. Hieronder zie je hoe de color bomb met een groen snoepje is gecombineerd. Alle groene snoepjes zijn verdwenen.
groene snoepjes

Special candies, coconut wheel en wrapped candy

Er zijn nog meer special candies in Candy Crush. Het combineren van deze snoepjes levert verschillende resultaten op. Op deze manieren kunnen special candies gecombineerd.

 • Striped candy + striped candy: een rij en een kolom worden leeggemaakt. Ook
  wanneer de strepen op beide snoepjes dezelfde richting in wijzen.
 • Striped candy + wrapped candy: zowel drie rijen als drie kolommen snoepjes
  verdwijnen
 • Wrapped candy + wrapped candy: een gebied van vijf bij vijf snoepjes verdwijnt.
 • Striped candy + color bomb: alle snoepjes die dezelfde kleur hebben als het
  gestreepte snoepje, veranderen in gestreepte snoepjes die ontploffen.
 • Wrapped candy + color bomb: alle snoepjes met de kleur van het verpakte snoepje
  veranderen in verpakte snoepjes die ontploffen.
 • Color bomb + color bomb: alle snoepjes verdwijnen. Alleen sommige dingen, zoals
  obstakels, verdwijnen niet.
 • Striped candy + jelly fish: drie willekeurige snoepjes worden omgezet in gestreepte
  snoepjes en ontploffen.
 • Color bomb + jelly fish: drie snoepjes worden omgezet in jelly fish. Vier snoepjes van
  elk van de drie kleuren verdwijnen.
 • Striped candy + coconut wheel: vijf snoepjes worden omgezet in gestreepte
  snoepjes.
 • Wrapped candy + coconut wheel: alle snoepjes waar de coconut wheel overheen
  gaat, worden omgezet in verpakte snoepjes.
 • Color bomb + coconut wheel: alle snoepjes waar de coconut wheel overheen gaat,
  worden omgezet in gestreepte snoepjes.
 • Coconut wheel + coconut wheel: het eerste coconut wheel zorgt ervoor dat alle
  snoepjes waar het overheen gaat, gestreepte snoepjes worden. Nadat deze
  ontploffen, zorgt het andere coconut wheel ervoor dat alle snoepjes waat het
  overheen gaat weer gestreepte snoepjes worden.

Hieronder staan twee striped candies naast elkaar. Deze kan je met elkaar combineren. Ze hoeven niet dezelfde kleur te hebben.
snoepjes candy crush

Een hele rij en kolom verdwijnt op deze manier.
saga handleiding

Ook een gestreept en een verpakt snoepje kunnen gecombineerd worden. Deze hoeven niet dezelfde keur te hebben. Wanneer je de twee combineert, ontstaat er een gigantisch snoepje dat drie rijen en drie kolommen weghaalt. Als twee wrapped candies worden gecombineerd, worden twaalf omheen liggende snoepjes verwijdert.
wrapped candy crush
Wanneer je een color bomb met een wrapped candy combineert, dan verandert elk snoepje met dezelfde kleur in een verpakt snoepje dat ontploft.

color bomb wrapped candy

color bomb

 

Candy Crush Saga installeren

candy crush sagaAls je de app wilt installeren kan dat via meerdere aanbieders. Heb je een Android smartphone of tablet, download Candy Crush Saga dan in de Google Play Store. Heb je een iPhone of iPad? Dan kan je de app hier downloaden. Op de Kindle van Amazon werkt de app ook, download de app hier. En voor de Microsoft Candy Crush Saga versie kan je hier kijken.

Download de app nooit zomaar van een website, maar altijd via Google Play of de Apple Store. Door de game zomaar van een willekeurige website te downloaden, loop je het risico op malware.